Samen op weg naar meer scheidsrechters

Eén van de speerpunten bij NVC is de aanpak van het opleiden van scheidsrechters. Hiervoor is een werkgroep in het leven geroepen die zich bezig gaat houden met opleiden en begeleiden van scheidsrechters.

Velen van de leden hebben de instaptoets gedaan en daarmee zijn er meer scheidsrechters die wedstrijden kunnen fluiten. Daarnaast heeft een aantal leden de scheidrechtersopleiding gedaan, waardoor ook op hoger niveau gefloten kan worden. Het aantal scheidsrechters blijft echter onze aandacht hebben, omdat we velen moeten leveren om aan onze verplichting richting de Nevobo te kunnen voldoen.

In vier stappen naar meer scheidsrechters

1. Leden werven
Wil je ook kijken of het vak van scheidsrechter is voor jou is? Stuur dan een mailtje aan scheidsrechter@nvc-nieuwegein.nl. De werkgroep gaat dan met je aan de slag om een persoonlijk traject op te zetten (stap 2).
2. Persoonlijk traject
De werkgroep bekijkt per persoon welk traject het beste past om een (betere) scheidsrechter te worden. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld spelregelavonden en ervaringen met andere scheidsrechters te delen. Behalve over het opdoen van theorie, maken we ook afspraken over de praktijk. Zo kun je onder begeleiding starten met het fluiten van oefenwedstrijden en langzaam opschalen als het goed gaat.
3. Traject uitvoeren
Het persoonlijke traject zoals besproken bij stap 2 wordt de komende maanden uitgevoerd. Op de theorieavond leggen we aan de hand van praktijkvoorbeelden uit hoe je het beste een wedstrijd kunt leiden. Ook is er aandacht voor de basisspelregels met onder andere tekens, wissels, time-outs aanvragen en vakfouten. Je leert om wedstrijden te leiden, samen te werken en een sportieve sfeer te bevorderen.
Als de theorie erin zit gaan we praktijkervaring opdoen. Er zijn oefenwedstrijden genoeg en ook de competitie biedt mogelijkheden om een wedstrijd te leiden. Na afloop bespreek je met een ervaren scheidsrechter hoe het ging en wissel je van gedachten over je goede punten en verbeterpunten.
4. Afronding met een diploma, scheidsrechtershirt en fluitje
Het traject wordt afgesloten met een praktijkbeoordeling. Als je slaagt ontvang je een diploma om in de 1e en 2e klasse senioren en Top-jeugd te mogen fluiten. Wij zorgen ervoor dat je wordt ingedeeld op thuisdagen en op wedstrijden van op je eigen niveau. En natuurlijk blijft de werkgroep begeleiding aanbieden.

Vele handen maken licht (fluit)werk
Op deze manier verwachten het bestuur en de werkgroep het aantal scheidsrechters op een goede manier uit te breiden. Afhankelijk van de resultaten wordt bekeken of we volgend seizoen met deze aanpak door kunnen gaan of dat andere maatregelen nodig zijn. We gaan in ieder geval proberen ervoor te zorgen dat vele handen het fluitwerk lichter en plezieriger maken!