HS1Sporthal Merwestein was afgelopen zaterdag het strijdtoneel van de derby tussen NVC en Vives. De vlaggenschepen, Dames 1 en Heren 1 van beide verenigingen speelden om de laatste zege van het jaar 2018. Bij NVC waren zowel HS 1 als DS 1 gebrand om hun ongeslagen status te behouden. Een mooie en spannende speeldag dus. Het duel NVC HS 1 vs Vives HS 1 startte om 15.00 uur en de beide damesteams speelden om 17.30 uur. Eerder op de dag stelde NVC JA 1 de promotie naar de topklasse veilig door met 0-4 te winnen van Univé-LVV JA 1. Proficiat jongens en succes in de topklasse volgend jaar!

Bij aanvang van NVC HS 1 en Vives HS 1 bleek al direct dat de streekgenoot uit IJsselstein de duels van vandaag serieus namen. In groten getale waren supporters van Vives meegereisd op het team te ondersteunen. Met trommels en luid gezang werd hun ploeg aangemoedigd. De spelers van NVC HS 1 bleken niet onder de indruk en speelden zeer soeverein. Geduldig wachtten zij op de kans om afstand te nemen. Vives HS 1, dat strijdt om lijfsbehoud in de tweede divisie, oogde gespannen en moest alle zeilen bijzetten om het tempo van NVC HS 1 te volgen. Dit lukte tot 8-8, er volgde een waarschuwing voor onsportief gedrag voor een speler van Vives HS 1 en hier profiteerde NVC HS 1 van. Via 18-14 duwde NVC HS 1 door. Vives HS 1 was de weg volledig kwijt, waardoor de set met duidelijke cijfers 25-16 naar de thuisploeg ging.

Bij aanvang van de tweede set was het geloof volledig weg bij Vives HS 1. NVC HS 1 liep direct uit naar een 5-0 voorsprong. Het verschil tussen beide teams was erg groot. Bij 11-5 probeerde de coach van Vives HS 1 het tij te keren door een dubbele wissel toe te passen. NVC HS 1 denderde door naar 19-8. Uiteindelijk stond er 25-14 en 2-0 op het scorebord.

In de derde set lieten sommige spelers van Vives HS 1 zien welke emoties er in een derby kunnen spelen. Of het thuishoort bij een volleybalwedstrijd mogen jullie allemaal zelf beoordelen. Feit is dat beide teams gelijk op gingen. Vives HS 1 tapte uit een compleet ander vaatje, volleyballend konden zij geen vuist maken… Met veel energie, agressie en ondersteuning van haar eigen publiek doken zij de derde set in. Dit resulteerde in een gelijk opgaande set. De derby stond letterlijk in vuur en vlam. Complimenten naar Vives HS 1 die de strijd aangingen, het lukte echter niet bij alle spelers om het hoofd koel te houden. Beide scheidsrechters accepteerde agressief gedrag van een speler van Vives HS 1. Hij wilde een speler van NVC HS 1 aanvliegen en moest door drie teamgenoten worden tegengehouden. Tevens vond de arbitrage vele vloekwoorden van diezelfde speler geen aanleiding om een straf op te leggen. “Gvd”, is geen belediging en dus is een straf overbodig legde de tweede scheidsrechter nog uit. We zullen maar zeggen dat Vives HS 1 de grenzen aardig opzocht. In een grimmige sfeer die de arbitrage niet de kop in wilde drukken, lukte het NVC HS 1 niet om los te komen van Vives HS 1. Dus was NVC HS 1 veroordeeld om het verschil te maken in de zogenoemde ‘big points’. Met twee overduidelijke netfouten, die niet werden waargenomen, sleepte Vives HS 1 de derde set uit het vuur, 23-25.

Het was nu zaak om de koppen bij elkaar te houden. Volleybal was geen volleybal meer. De vierde set bestond uit ploeteren, slepen, vechten, niet lullen maar poetsen, etc. Vives HS 1 ging voluit ‘volleyballen’ en werd maximaal ondersteund door hun meegereisde publiek. NVC HS 1 moest laten zien uit welk hout ze waren gesneden. De ploeg bleef bij elkaar en met een ‘als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat-mentaliteit’ moest NVC HS 1 zich weren. Vives HS 1 liep direct uit naar 1-4, NVC HS 1 rechtte de rug en kwam direct terug tot 4-4. Het lukte zelfs om iets uit lopen naar 11-7. Bij 17-17 was de stand weer gelijk. Het volleybal was nog steeds geen volleybal. Beide teams vochten zich naar 23-23. Vives HS 1 kende twee setpunten, maar die werden vakkundig weggewerkt. Geen mazzel of meevallertje, maar gewoon sterk volleybal van de ploeg uit Nieuwegein. Op 26-25 kreeg NVC HS 1 het eerste matchpunt en dit was meteen raak. 27-25 en dus 3-1 winst voor NVC HS 1. Resultaat na deze competitieronde: NVC HS 1 ongeslagen en Vives HS 1 als rode lantaarndrager de winterstop in.

Op naar het tweede duel de eerste dames teams van beide clubs. Het ongeslagen NVC DS 1 voert in de derde divisie met ruime cijfers de ranglijst aan. De bezoekers uit IJsselstein staan tweede en wanner zij aansluiting willen naar plek 1, dan moet er met ruime cijfers worden gewonnen. Ook hier ontstaat een prachtige strijd. NVC DS 1 speelt zeker niet haar beste wedstrijd, maar weet de eerste set met overtuiging te winnen 25-16. Vives DS 1 laat zich niet zo maar verslaan en met steun van het meegereisde publiek zorgden zij voor 1-1 door de tweede set met 18-25 te pakken. Ook de derde set werd een prooi voor de gasten met 20-25. NVC DS 1 moest dus vol aan de bak om ook de ongeslagen status te behouden. De vierde set werd knap met 29-27 gewonnen. Een vijfde set moest uitsluitsel geven. Een spannende set werd nipt met 12-15 verloren door NVC DS 1. De overwinning van Vives DS 1 werd gevierd alsof ze kampioen waren, ook spelers van Vives HS 1 doken het veld op om winst te vieren. Echter is het NVC DS 1 die de aanval van nummer 2, Vives DS 1, prima weet af te slaan. Met 42 punten uit 11 wedstrijden hebben zij nog maar liefst 6 punten voorsprong op Vives DS 1. Een mooie eerste helft dames, houd dat vast!

Naast het veld van NVC DS 1 speelde nog een team van Vives tegen NVC. NVC HS 3 kon tegen de nummer 2, Vives HS 2 uit de eerste klasse geen echte vuist maken. Met 1-3 (19-25, 25-22, 16-25 en 15-25. in de pocket gingen de bezoekers met de winst aan de haal. Ook de trainer/coach van Heren 1 speelde zelf ook nog een wedstrijd met het tweede van NVC. Tegen de gedoodverfde kampioen uit de derde divisie, RVV HS 1, werd met 0-4 (22-25, 10-25, 21-25 en 20-25) verloren.

Na deze drukke volleybaldag vroeg ik Floris hoe hij terugkijkt op de eerste competitiehelft van zijn ploeg NVC HS 1: “Ondanks dat wij veel nieuwe spelers moesten inpassen en een slechte voorbereiding kenden, heeft het team een fantastische prestatie neergezet. Ik ben enorm trots op de manier waarop mijn spelers de wedstrijden beleven en dat geldt ook voor de spelers die minder wedstrijden hebben gespeeld. Veelal hebben wissels gezorgd voor set- en wedstrijdwinst. Daarnaast heb ik enkele spelers die van een blessure terug zijn, die gaan ook nog een rol van betekenis spelen. Ik kijk uit naar de tweede helft van deze competitie. Vanuit hier wil ik alle spelers, de technische staf, de tellers, de sponsors, de fans, de club fijne feestdagen en een gezond en sportief 2019 toewensen. Tot volgend jaar!”

Ik heb genoten van de wedstrijden, de sfeer, de energie en de saamhorigheid van dit Heren 1 is geweldig. Ook van mij de beste wensen voor 2019 en fijne feestdagen. Zaterdag 12 januari 2019 ben ik er weer bij. NVC HS 1 speelt dan om 18:00 uur in Huizen, nummer 3 PDK HS 1 is dan de tegenstander. Tot dan!

Erik van der Weide